Συνοπτικός Πίνακας

Οδηγός κατασκευής σελίδων
Αλλαγή κωδικών πρόσβασης
DOT WebMail
Αγορά επιπλέον e-mails/χώρου
Οδηγίες για e-mail
Οδηγίες για FTP
Αμεση τεχνική υποστήριξη
Eρωτήσεις-Aπαντήσεις (Q&A)
Counters
HTML Tips & Tricks
Οδηγίες για Φόρμες
Χρήσιμες διευθύνσεις


Οδηγός κατασκευής σελίδων


Για λεπτομερείς οδηγίες του πως να κάνετε χρήση των 'themes' που σας παρέχονται από τον WebWizard του dot.gr κάντε click εδώ.

Αλλαγή Password


Μπορείτε να αλλάξετε αν θέλετε τον κωδικό σας (ftp ή e-mail) όποια στιγμή θέλετε, και μέσα απο ασφαλές (https/ssl) περιβάλλον, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα βρείτε κάνοντας click εδώ.

Θα χρειαστεί να δώσετε το domain σας (yourdomain.dot.gr), το username και το παλιό σας password, και στη συνέχεια το νέο password που θέλετε (δυο φορές για επαλήθευση).


DOT WebMail


Το DOT WebMail είναι μια επιπρόσθετη υπηρεσία για να διαβάζετε το email σας με ασφάλεια (https/ssl) και ευκολία από οπουδήποτε ακόμα και από το WEB. Αν βρίσκεστε σε επαγγελματικό ταξίδι, σε ένα Internet cafe ή σε ένα χώρο μακριά από τον υπολογιστή από τον οποίο διαβάζετε e-mail μπορείτε εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα με ασφάλεια (https/ssl) να έχετε προσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας!

Απλά πηγαίνετε στην διεύθυνση http://www.dot.gr/ και συμπληρώστε σωστά τα στοιχεία του e-mail σας. Στο πρώτο πεδίο (E-mail) πρέπει να γράψετε την e-mail διευθυνσή σας (π.χ. info@yourdomain.dot.gr) και στα άλλα δυο πεδία το username και το password σας.

Για λεπτομερείς οδηγίες χρήσης του 'DOT WebMail' κάντε click εδώ.

Αφού συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία σας και πατήσετε login, μπορείτε να διαβάσετε όλα τα mail σας, να απαντήσετε σε αυτά, να κατεβάσετε ξεχωριστά τα αρχεία που σας έχουν στείλει (attachments), να σβήσετε τα mail που δεν χρειάζεστε ή ακόμα και να τα κάνετε forward.


Οδηγίες για E-mail


Για να διαβάσετε ή να στείλετε e-mail μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα (e-mail client) σαν τo Netscape, Eudora, MS Outlook

Όποιο πρόγραμμα και αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε οι ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε είναι οι εξής:

 • SMTP Server: Ο SMTP Server του dialup provider σας (π.χ. mail.otenet.gr)
 • POP3 Server: Ο incoming POP3 server (π.χ. yourdomain.dot.gr)
 • POP User Account: Το username για τον e-mail λογαριασμό σας
 • POP Password: Ο κωδικός πρόσβασης του POP account
Για λεπτομερής οδηγίες δημιουργίας accounts στα προγράμματα αυτά επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

To dot.gr υποστηρίζει και το πρωτόκολλο SSL POP3 (ασφαλής πρόσβαση στο email) που διαθέτουν αρκετοί e-mail clients όπως το Outlook Express για να διαβάζετε το e-mail σας με απόλυτη ασφάλεια.

Οδηγίες για FTP


Η ενημέρωση των σελίδων σας μπορεί να γίνεται και από εσάς μέσω FTP. Μπορείτε να συνδεθήτε με οποιοδήποτε πρόγραμμα FTP (FTP client), όπως το CuteFTP, Ws-FTP, κ.α. στην διεύθυνση που βρίσκονται οι σελίδες σας (π.χ. yourdomain.dot.gr) και δίνοντας το σωστό username και password για το FTP account σας.

Όλα τα αρχεία πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στον κατάλογο httpdocs. Το πρώτο αρχείο σ' αυτό τον κατάλογο αλλά και σε όλους τους υποκαταλόγους πρέπει να έχει το όνομα index.html.

Για να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης FTP, το ws-ftp lite, κάντε click εδώ

Προσοχή: Τα ονόματα των αρχείων με πεζά γράμματα είναι διαφορετικά απο αυτά με κεφαλαία (case sensitivity). Ολα τα αρχεία τύπου CGI (.cgi .pl) καθώς και τα κείμενα πρέπει να γίνονται upload ως ASCII (TEXT) αρχεία, με ASCII transfer mode.


Χρήσιμες διευθύνσεις

Σας παραθέτουμε μερικές διευθύνσεις προγραμματιστικού περιεχομένου που πιστεύουμε ότι θα τις βρείτε ενδιαφέρουσες:

Counters


Αν θέλετε, προσφέρεται και η δυνατότητα να φαίνεται στη σελίδα σας o ακριβής αριθμός των επισκεπτών. Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση ενός counter. Για να διαλέξετε έναν απο τους πολλούς τύπους counter, καθώς και για οδηγίες εγκατάστασής τους στις δικές σας σελίδες κάντε click εδώ.

HTML Tips & Tricks


 • Για να δημιουργήσετε έναν κατάλογο ο οποίος θα είναι προσβάσιμος μόνο με password ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

  Δημιουργήστε ένα αρχείο με όνομα '.htaccess' (η τελεία στην αρχή του ονόματος ειναι απαραίτητη) μέσα στον φάκελο που θέλετε να προστατέψετε. Το αρχείο αυτό θα πρέπει να περιέχει τις εξής γραμμές:
  IndexIgnore #.htaccess
  AuthType Basic
  AuthName "Demo Area"
  AuthUserFile /diska/url/users/*/yourusername/passwords
  AuthGroupFile /dev/null
  <Limit GET POST>
       require valid-user
  </Limit>
      
  * To πρώτο γράμμα του username σας

  Αντικαθιστώντας το 'yourusername' με το δικό σας username που έχετε για το FTP

  Τέλος πρέπει να δημιουργήσετε και ένα αρχείο 'passwords'. Οι λογαριασμοί και τα passwords για αυτό το αρχείο μπορούν να δημιουργηθούν με την παρακάτω φόρμα:
  Account:
  Password:

  Για ένα οδηγό HTML για αρχάριους ή και προχωρημένους πατείστε εδώ. Υπάρχει η δυνατότητα download του οδηγού σε zip ή pdf μορφή.

Οδηγίες για Φόρμες


Σας παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετήσετε στις σελίδες σας μια ή παραπάνω φόρμες, όπου τα στοιχεία που συμπληρώνουν οι επισκέπτες σας, σας αποστέλλονται μέσω e-mail.

Υπάρχει ήδη προεγκατεστημένο το απαραίτητο cgi-script σε όλους τους servers μας, έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε. Εσείς απλά φροντίστε η φόρμα σας να δείχνει στην παραπάνω διεύθυνση, τροποποιώντας το form tag όπως στα παρακάτω παραδείγματα:

<form method=POST action="/cgi-bin/mailform.cgi">


Σημείωση : Είναι απαραίτητη η υπάρξη μιας σελίδας 'thankyou.html' την οποία "βγάζει" το script mailform.cgi σαν αποτέλεσμα της αποστολής της φόρμας και που περιέχει το μήνυμα της αρεσκείας σας!

Το cgi script είναι σχεδιασμένο ώστε να αποστέλλει αυτομάτως όλα τα πεδία που εμπεριέχονται στην φόρμα σας και με αλφαβητική σειρά ανάλογα με την παράμετρο ΝΑΜΕ του καθε πεδίου. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ορίσετε εσείς τη σειρά με την οποία θέλετε να σας έρχονται με e-mail τα πεδία της φόρμας.

Για παράδειγμα αν έχουμε τα πεδία:

1. <input NAME="Α__Name" type="TEXT" size=35> 2. <input NAME="B__Address" type="TEXT" size=35> τότε το πρώτο πεδίο με NAME="A___Name" θα αποσταλεί πριν απο το δεύτερο. Προσοχή: Μην αφήνετε κενά διαστήματα στην ονομασία (NAME=) του πεδίου.